novajazz

Iva Bittová

— Autor qbic @ 06:00

 

 

Češka violinistkinja i pevačica Iva Bittová jedan je od retkih muzičara iz ove zemlje čija se muzika danas sluša širom sveta. Započela je karijeru kao glumica, ali se 80ih godina konačno opredelila za karijeru u muzici.

Ono što je svrstava među najinteresantnije savremene jazz i avangardne muzičare jeste originalan način pevanja koji uključuje i neobične zvuke koji vrlo često podsećaju na zvuk violine. Njene pesme najčešće podsećaju na zvuk dečije igre i melodije pesama namenjenih deci. Iako nikada nije osnovala svoj bend, na svakom novom albumu sarađuje sa drugim muzičarima. (Dalje)

Bobby McFerrin

— Autor qbic @ 14:29

 

 

Bobby McFerrin, verovatno najpoznatiji po pesmi Don't Worry, Be Happy, takođe se može svrstati među one koji su promenili defniciju savremene jazz muzike. 

U stvaranju muzike McFerrin umesto instrumenata koristi isključivo svoj glas, koji često zvuči kao više instrumenata i glasova istovremeno. Nastupao je sa je sa nekim od najpoznatijih imena savremene jazz, pop i klasične muzike, kao što su Chick Corea i Yo-Yo Ma, a radio je i kao dirigent u mnogim značajnim orkestrima klasične muzike u Americi i Evropi. (Dalje)

The Cinematic Orchestra

— Autor qbic @ 13:48

 

 

Osnivač The Cinematic Orchestra Jason Swinscoe iza sebe već je imao bogatu muzičku karijeru u bendu Crabladder i kao samostalni DJ. Na koncertima, kao i na albuima, The Cinematic Orchestra kombinuju instrumentalnu muziku sa elektronskim zvukom, uglavnom Swinscoeovim semplovima. (Dalje)

Jaga Jazzist

— Autor qbic @ 13:36

 

 

Jaga Jazzist dolaze is Osla u Norveškoj i jedni su od predstavnika Skandinavskog nu jazz-a. Bend je osnovao Lars Horntveth, čovek zaslužan za većinu njihovih pesama, koji je tada imao samo 14 godina. (Dalje)

DJ Food

— Autor qbic @ 00:32

 

 

DJ Food je zapravo projekat koji je nastao izmedju Matt Black-a (Coldcut) and Jonathan-a More (Ninja Tune). Projekat je započeo izdavanjem serijala Jazz Breaks koji je bio namenjen DJ-evima za njihove nastupe na žurkama. Otuda i takav naziv projekta koji ustvari znači Food for DJ's, odnosno hrana za didžejeve. (Dalje)

Jamiroquai

— Autor qbic @ 23:58

 

 

Bend Jamiroquai nastao je kada je pevač Jason “Jay” Kay odbijen na audiciji za pevača benda The Brand New Heavies. Jamiroquai se proslavio već svojim prvim singlom, When You Gonna Learn? iz 1992. godine i svoju svetsku slavu zadržao je do danas. 

Ime benda nastalo je kombinacijom imena indijanskog plemena Iroqui, sa čijom se filozofijom oduvek identifikovao pevač ovog benda, i engleske reči jam.  (Dalje)

The Brand New Heavies

— Autor qbic @ 23:26

 

 

The Brand New Heavies (BNH) su jedan od bendova osnivača acid jazz pokreta u Britaniji početkom 80ih. Mešanjem jazz i funk zvuka započeli su novu eru jazz zvuka koji se brzo proširio ostrvom i ostatkom sveta. 

Iako su počeli kao vrlo jednostavan instrumentalni bend, postepeno su dodavali duvačku sekciju i uvodili ženske vokale, čime su definisali svoj specifičan zvuk kojim su se proslavili. (Dalje)

Start

— Autor qbic @ 22:40

 

 

Skalpel je Poljski duo nastao u Vroclavu 1998. godine koji čine Marcin Cichy i Igor Pudlo. Spajajući tradicionalni jazz zvuk sa modernim elektronskim prizvukom stvorili su nešto što do tada nije postojalo na poljskoj muzičkoj sceni. 

Iako su se već 2000. godine probili turnejom sa DJ Vadimom, prvi album - Skalpel - izlazi tek 2004. pod etiketom Ninja Tune. (Dalje)

Powered by blog.co.yu